Přinášíme rychlé hlášení z prvního pečení chleba v černé kuchyni u nás na zámku.
Chleba jsme pekli úplně základní, kmínový, který si běžně pečeme doma, abychom měli jistotu, že problém není v receptu ale v peci :) - celkem 3 bochníky po 1 kg.
Jako druhý jsme pekli speciální šumavský chleba, ve kterém byly přidané i brambory. Celkem 2 bochníky po 1 kg
Pekli jsme celkem dvakrát, s tím, že jsme pec pokaždé rozpékali. Bylo to úplně první pečení, takže jsme neznali tepelné vlastnosti pece a teplotu jsme u druhého rozpalování zvýšili.
Ukázka z rozpalování (doporučuji se zvukem):
Poté přišlo samotné pečení. První jsme pekli ten šumavský chleba, vkládali jsme ho, když na zadní cihle byla teplota 250 stupňů, bohužel to se ukázalo jako velmi málo a chleba nevzešel. Provedli jsme tedy další rozpal pece a kmínový chleba jsme vkládali, když na zadní cihle byla teplota okolo 360 stupňů. To již dopadlo velmi dobře a chleba krásně vzešel.
Výsledek zde (šumavský chleba je ten přirozeně rozpraskaný, ten kmínový jsme nařízli před pečením):

Na večerním koncertě Strašlivé podívané proběhla degustace a návštěvníci si chleba velmi pochvalovali. Budeme tedy v našem snažení pokračovat :) Další várku připravíme na zámeckou grilovačku 22.7. a pak budeme péct celý den na středověkém dni, který proběhne 29.7.
Comments